#Ostanidoma? Ne velja za notranje informacije!

#Ostanidoma? Ne velja za notranje informacije!

Medtem ko se svet prilagaja novi realnosti življenja v naših domovih, regulatorji opozarjajo javne družbe, da je treba notranje informacije razkrivati javnosti kot običajno, ne glede na situacijo. Še več, ravno situacija s COVID-19 je lahko sprožilec, ki zahteva razkritje.

Zdi se neizogibno, da bo imela epidemija pomemben vpliv na gospodarstvo, in že danes vpliva na trge finančnih instrumentov. Javne družbe bi morale skrbno oceniti, ali imajo informacije v povezavi z nastalo situacijo, ki bi verjetno znatno vplivale na ceno njihovih finančnih instrumentov, in ali bi morale takšne informacije razkriti skladno z Uredbo o zlorabi trga.

Če naštejemo le nekaj bolj očitnih kandidatk – izbruh COVID-19 bi lahko vplival na izdajateljevo poslovno uspešnost, ključne osebe znotraj družbe, prestrukturiranja in transakcije, ki so še v teku, vrednost premoženja ali portfelja, letne in strateške načrte, pričakovane dobičke in izgube, vstop na nove trge, oddana naročila itd.

Kriteriji za oceno ostajajo enaki – informacija šteje za notranjo informacijo, če:

  • ima natančno določene lastnosti,
  • ni javna,
  • se posredno ali neposredno nanaša na izdajatelja ali na enega ali več finančnih instrumentov, ter
  • bi, če bi postala javna, verjetno znatno vplivala na ceno teh finančnih instrumentov ali na ceno z njimi povezanih izvedenih finančnih instrumentov.

Izdajatelji naj upoštevajo, da je pravočasna priprava in ocena stanja bistvenega pomena, saj morajo biti notranje informacije sporočene javnosti čim prej, regulatorji pa ne kažejo nobenih znakov prizanesljivosti.

Če potrebujete pomoč pri interpretaciji ali izpolnjevanju regulatornih zahtev, smo vam z veseljem na voljo.

Medtem ko naša ekipa #ostajadoma, vam lahko naš nasvet brez težav dostavimo.

 

Pomembne povezave:

Arhiv